Primarie

Consiliul local

Informatii publice

Anunturi

Dezvoltare

Cultura locala

Vanzari teren extravilan

Oferte Vanzare

Contact

Rss

Administrare

Prezentare comuna

Situata in partea de sud-vest a judetului Gorj ,localitatea Matasari se afla la 40 km distanta de Tg-jiu si la 20 km departare de Rovinari si Motru , pe suprafata de 4644 ha traindu-si viata circa 7000 de locuitori si peste 2500 angajati din localitatile invecinate .

Localitatea Matasari este legata la reteaua de drumuri publice din teritoriu  prin D.J.673.A , Pieptani- Matasari , Bolbosi  ce face legatura intre DN.67 si D.J. 673 aproximativ 30 km.

Hartile vechi(precum aceea a stolnicului Cantacuzino  la 1700 sau cea  a lui Schwantz la 1722) , desi nu consemneaza localitatea ,dau stire despre oamenii de aici  prin intermediul reliefului : dealuri cu paduri intinse,insemnate suprafete acoperite  cu vita de vie  si pomi fructiferi mculturi  cerealiere in lunca Jiltului  si , urmare a tuturor acestor binefaceri naturale,cresterea animalelor si a viermilor de matasa.Daca documentele de intaie intemeiare  a asezarilor stabile lipsesc ,nu acelasi lucru se intampla in privinta  consemnarii pamantului, acte si hrisoave din secolul al XVII-lea  vorbind despre vanzari si cumparari  de mosii in acest perimetru.

          Informatii pretioase despre istoria mai apropiata de noi a locurilor  aflam in Arhivele Statului/Filiala Gorj ,care detine - incepand  cu anul 1832 - registrele parohiale  si de stare civila  relative la Matasai, Bradet si Runcurel ,dar si informatii despre viata  sociala sau culturala  in fondurile primariilor comunale Matasari(1927-1975) si Croici     ( 1929-1929)

          Caz rar in cronica Gorjului ,geografia le-a fost Matasarilor si istorie in acelasi timp .

Dovada numele localitatii  din centru:Matasari,( cei ce se ocupa cu producerea matasii),Bradet ,Bradetel  sau Runcurel.Aceeasi geografie i-a influientat destinul si mai tarziu,cand in subsolul arealului au fost descoperite importante zacaminte de lignit si gaze naturale,exploatarea pe scara industriala a acestora oferind sansa emanciparii  si propasirii sociale,edilitare si culturale pe care ,altmiteri , nu ar fi intalnit-o  niciodata.

          Datorita zacamintelor  energetice, incepand din deceniul  opt al secolului XX, localitatea  cunoaste o dezvoltare  economica fara precedent, pe teriotriul sau avandu-si locatia  11 regii autonome  si societati comerciale de avergura ,fapt care transforma fostul sat intr-un important  centru de atragere a fortei de munca  si implicit , intr-un centru muncitoresc .

          Unitatile edilitare introduse cu acest prilej ,dar mai ales cele  realizate in ultimul deceniu, dau  Matasarilor alura de localitate  in curs de dezvoltare: 61 blocuri de locuinte cu 2620 apartamente,statie de epurare si retea de distribuire a apei ,retea de distributie a gazelor naturale pusa in functiune in decembrie 2005,statie PECO,Centrala telefonica digitala,spital cu 50 paturi, centrale termice de cartier ,modernizari ale spatiilor comerciale ,retea de televiziune prin cablu finalizaerea unui sediu al Primariei locale.

          Rezultat al unui proiect economic de anvergura care a adus timp  de decenii bunastare locuitorilor , zona Matasarilor nu a fost ocolita nici de influiente negative  presupuse de dezvoltarea industriala.S-au produs  astfel  modificari substantiale ale biotopului local:disparitia unor dealuri  cu tot ceea ce constituia fauna si flora specifica,schimbari in stratul freatic ,defrisarea padurilor,reducerea suprafetei  luncii Jiltului  etc.,tot atatea  fenomene poluante carora ,in timp, trebuie gasita rezolvare.

          Ocupatia majora actuala a locuitorilor a ramas tot mineritul ,in cadrul Complexului Energetic Turceni ,cu peste 30 de ani de activitate, lucrand circa 3000 oameni , fiecare cu problemele ,necesitatile  si sperantele sale . Zona nu a fost ocolita nici de disponibilizari ,ceea ce face necesara gasirea unor alternative  de ocupare a fortei de munca  deja specializate industrial, proiectele existente la acest  moment si cu posibilitatea reala de implementare fiind legate de industria usoara(confectii-tricotaaje) intrucat personalul feminin este cel mai afectat  de somaj .

          Autoritatile publice locale si judetene  sunt preocupate sa dea curs favorabil  acestor deziderate.

Desi Matasarii au dotari  si utilitati chiar superioare unor orase de mai mica intindere,categoriile de cheltuieli pe care le poate efectua sunt cele permise de clasificatia bugetara: de nivelul unei resedinte comunale ,asadar .

          Toate aceste probleme si-ar gasi  insa o rezolvare mai rapida intr-u totul favorabil  oamenilor de aici - in contestul in care asezarea ar primi statut de localitate urbana.

Din punct de vedere spiritual ,centrul cultural al zonei il reprezinta fara indoiala Colegiul National Tehnologic Matasari ,cel dintai colegiu national  din mediul rural din Romania.

Cei peste 3200 de elevi si circa 120 cadre  didactice si personalul  auxiliar  beneficiaza  de conditii de instruire si educare de prim ordin:27 Sali de clasa,16 laboratoare si cabinete  pe discipline  scolare,statie TV cu circuit  inchis,7 ateliere  de instruire practica.

Cele cinci scoli primare sau gimnaziale  ,biblioteca publica bine dotata ,7 biserici ortodoxe si inca 6 biserici de confesiune crestina ,sala de sport  sporesc zestrea spirituala a Matasarilor,dand in acelasi timp speranta ca valorile umane originale din zona vor ramane aici si vor continua  lucrarea de emancipare  a localitatii de bastina .

Fara atestarea  unui trecut prea indepartat ,trecand in graba - datorita circumstantelor politice si sociale - peste perioade  istorice  liniare si aliniindu-se  direct valorilor contemporane ,Matasarii ,spre deosebire de alte zone ale judetului sau ale tarii , au nu  doar prezent ci  si viitor.